Cum transformi un oraș dintr-un loc gri, apăsător într-unul viu, plin de culoare? Ce înseamnă să îi convingi pe oameni că arta stradală poate să împrospăteze vizual un loc și să îmbunătățească, prin urmare, starea de spirit a celor care-l locuiesc? De ce nu ne uităm la orașele în care trăim cu aceeași preocupare și interes cu care avem grijă de confortul și frumusețea propriilor locuințe?
De la aceste întrebări și multe altele, despre regenerare urbană și incluziune socială, pleacă tot mai multe proiecte românești dedicate artei stradale.
Văzută în întregime, lucrarea prezintă portretul unei tinere moldovence care reflectă momentul în care vrea să se deschidă și să fie una cu cerul și pământul.
Recent, nouă artiști urbani au fost invitați să picteze orașul Bacău în culori vii. Obie Platon, Cristian Scutaru, Kaps Crew, Monk Ink, Andreea Toma, Le Comete, Cătălin Moraru, Florin Radu și Ronin și-au pus imaginația, talentul și disciplina la bătaie și au creat picturi murale de mari dimensiuni pe câteva dintre clădirile din orașul lui Bacovia, în cadrul proiectului ZidArt – În căutarea sufletului perete.
Dar până aici, drumul a fost lung și anevoios. Lucian Popa, de la Ingenious Drama, una dintre cele mai active asociații din oraș în plan cultural, a dus multă muncă de convingere cu unii locatari și cu instituțiile publice ca să înțeleagă că arta urbană nu înseamnă doar desene pe pereți, ci e energie proaspătă, creatoare, cu mesaj, care îi poate aduce laolaltă pe oameni și îi poate ajuta să vadă lumea în care trăiesc în nuanțe noi.
Am vorbit cu el despre cum a luat naștere ZidArt, ce l-a determinat să aibă atât de multă răbdare ca să aducă la viață un festival de artă urbană la Bacău, care sunt premierele naționale pe care a reușit să le realizeze și de ce nu le va uita niciodată.
Pictura a fost realizată pe peretele Școlii Gimnaziale „Miron Costin”.
Cum a apărut proiectul ZidArt?
ZidArt este proiectul prin care, alături de colegii mei, ne-am propus să dărâmăm zidurile dintre noi, colorându-le pe cele din jurul nostru, schimbând aspectul oraşului şi starea de spirit a oamenilor din judeţul Bacău.
Proiectul a luat naştere în 2017, când Bacăul a fost, timp de un an de zile, Capitala Tineretului din România, program pe care asociaţia pe care o reprezint, Ingenious Drama, l-a iniţiat în 2016, alături de alte ONG-uri din Bacău. Asociaţia Ingenious Drama, fondată în 1997, se dedică tinerilor şi vieţii culturale din Bacău, organizând probabil cel mai mare festival de teatru din România dedicat tinerilor amatori, ID Fest, care a ajuns la a 20-a ediţie, evenimentul naţional Street Delivery Bacău, ajuns la a 3-a ediţie, Caravana Zilele Filmului Românesc, Caravana Les Films des Cannes şi multe alte activităţi care doresc promovarea culturii în rândul băcăuanilor.
Din păcate, nu am reuşit să implementăm aşa cum ne-am dorit ZidArt în 2017, pentru că locatarii au fost extrem de reticienți, aşa că ne-am mulţumit, în prima fază, cu un festival de două zile în care Sandu Milea Lucian a realizat o pictură pe un bloc unde am reușit să obținem semnăturile locatarilor şi Obie Platon, picturile de pe Teatrul de Vară Radu Beligan.
El a creat pictura ”Intuiția”, prima lucrare din lume dedicată nevăzătorilor, tradusă în limbajul Braille și realizată cu vopsea Airlite, o vopsea specială care purifică aerul.
În acea ediţie am organizat un concurs de graffitti, o expoziţie de stickere, concerte cu artişti din undergroundul românesc şi un concurs de Kendama cu campionii mondiali din acel an.
Picturile murale pot face parte din identitatea culturală a unui oraş şi pot să transmită mesaje de interes general pentru societate
Lucian Popa
Până în 2019, prin Street Delivery Bacău, i-am ajutat pe băcăuani să înțeleagă că picturile murale pot face parte din identitatea culturală a unui oraş şi pot să transmită mesaje de interes general pentru societate. În realizarea lui ZidArt 2019, ne-am lovit de tot felul de reacţii, de la “Nu vă dau semnătura pentru că vreţi să-mi furaţi apartamentul” la “Vreţi să ne mâzgăliţi pereţii” sau “Voi, tinerii din ziua de azi, ne distrugeţi țara”. A fost un val uriaș de uşi închise, însă cu deschiderea unor tineri locatari, am reuşit să obţinem primul perete public.
Al doilea suflet perete l-am obţinut datorită unei bunici care avea nepotul în asociaţia noastră și care a convins restul locatarilor să ne ofere semnăturile necesare pentru a putea ulterior să obţinem avizul de legalitate de la primăria municipiului Bacău. În concluzie, ne-a luat aproape trei ani să reuşim să-i facem pe cetăţenii şi instituțiile oraşului Bacău să ne bombardeze cu mesaje şi telefoane pentru a le face şi lor picturi murale de mari dimensiuni.
Ce clădiri au fost alese pentru picturile murale?
Am ales trei şcoli, o grădiniţă, un liceu, două blocuri şi două asociaţii. De fapt, mi-e greu să spun că le-am ales, pentru că deschiderea nu a fost cea mai mare din partea lor, la început. La discuţiile iniţiale pot spune că aveau o oarecare reticență şi a trebuit să-i conving că locurile lor vor arăta mult mai bine după realizarea picturilor și că vor avea un impact imens.
ZidArt nu e doar despre artă urbană, ci și despre implicare socială. Ce îmi poți povesti despre asta?
Am dorit să implicăm grupurile aparţinând categoriilor defavorizate în viaţa culturală a orașului prin înţelegerea conceptelor de artă stradală şi, mai mult decât atât, să atragem atenţia comunităţii asupra provocărilor cu care se confruntă aceşti oameni. Pentru realizarea picturilor am colaborat cu Asociaţia Nevăzătorilor din Bacău, Asociaţia Surzilor, Asociaţia Betania şi Centrul Delfinul, pentru copiii cu autism. Vom continua în 2020 cu DGASPC Bacău şi cu Penitenciarul Bacău.
Cu ajutorul limbajului Braille, ea află povestea picturii.
Prima lucrare, şi cea mai emoţionantă pentru mine, a fost pictura “Intuiţia” realizată de artistul Obie Platon, lucrare adresată persoanelor cu deficienţe de vedere. Ne-am dorit foarte mult ca, pe lângă mesajul vizual transmis, persoanele cu deficienţe de vedere să simtă lucrarea care le-a fost adresată prin descrierea picturii în limbaj Braille.
Împreună cu directoarea asociaţiei nevăzătorilor, Laura Damian, şi cu Obie Platon, am îmbunătăţit mesajul picturii după care am tradus în limbaj Braille, element cu element, pigment cu pigment, pictura impresionantă de 250mp. În ziua în care lucrarea a fost finalizată, mai multe persoane nevăzătoare au venit şi au citit descrierea întregii lucrări în limbaj Braille, în timp ce televiziunile au filmat acest moment unic în România. Cu siguranţă nu voi uita niciodată acest moment emoţionant în care un grup de oameni cu deficienţe de vedere au simţit tactil ceea ce noi am făcut pentru ei.
Pictura lui Obie Platon a mai avut o caracteristică unică, a fost creată cu vopsea purificatoare de aer, o premieră pentru România. Cum a venit ideea asta?
Ideea cu vopseaua purificatoare de aer a venit de la Andrei Coșuleanu, preşedintele Asociaţiei Act for Tomorrow, cel care coordonează programul Start ONG, la care noi am aplicat cu proiectul Zidart.
Mi-a scris într-o zi și mi-a spus, “Hei, Lucian, uite ce chestie faină s-a întâmplat în Roma, Italia, o pictură realizată cu o vopsea purificatoare de aer, nu vrei să te interesezi pentru proiectul tău şi să vezi dacă e posibil să realizezi picturile cu aceasta vopsea?”
A fost o întreagă provocare această vopsea pentru că, în primul rând, costă destul de mult şi pentru că este comercializată în Italia şi fabricată în Austria. Negocierea vopselei, căci a trebuit să negociem, pentru că bugetul nostru a fost unul destul de mic, comanda, transportul, vama, toate au durat aproape o lună, de aceea a trebuit să amânăm implementarea proiectului.
Pictura e pe peretele școlii gimnaziale „Georgeta Mircea Cancicov” și dorește să expună natura umană într-o explorare interioară care are loc datoriă relației profunde dintre Om și Natură.
Vopseaua Airlite este o vopsea specială, care transformă substanțele poluante din aer, precum oxizii de azot și de sulf, în nitrați și nitriți inofensivi care sunt depozitați pe suprafața vopsită, până când sunt eliminați de apa de ploaie sau de umiditatea din aer. De asemenea, vopseaua este foarte eficientă în prevenirea aşezării murdăriei pe pereţi. Aerul descompune substanţele uleioase depuse pe suprafaţă, împiedicând lipirea prafului de perete. În combinaţie cu vopseaua, se creează un strat subţire de apă, datorită unei proprietăţi numite hidrofilicitate, care împiedică aşezarea prafului şi a altor particule pe suprafaţă, determinându-le să se desprindă.
Prin street art, un oraş poate fi “reconstruit” şi pus într-o lumină creativă pentru a fi explorat cu tot ceea ce poate el oferi
Lucian Popa
Lucrarea e adresată integrării sociale a persoanelor de etnie romă, a doua minoritate din România, conform unui recensământ din 2012.
Picturile murale creează un muzeu în aer liber pentru locuitorii din Bacău și pentru cei care vor vizita acest oraș. De ce băcăuanii pot fi onorați că au un astfel de spațiu la ei în oraș?
Oraşul Bacău este un oraș gri. Nu cred că oraşul nostru poate oferi prea multe opţiuni turistice. Însă printr-un astfel de proiect, care în câţiva ani poate transforma oraşul într-o galerie stradală, se poate schimba starea de spirit şi, în acelaşi timp, se pot atrage turişti care să descopere şi celelalte obiective turistice are oraşului precum casa memorială George Bacovia, Insula de Agrement, casa memorială Vasile Alecsandri, care sper să fie reabilitată cât mai repede, Observatorul Astronomic, casa memorială Nicu Enea, masivul Ceahlău, care se află la două ore de municipiul Bacău. În plus, avem aici oameni foarte mișto. În concluzie, prin street art, un oraş poate fi “reconstruit” şi pus într-o lumină creativă pentru a fi explorat cu tot ceea ce poate el oferi.