ZIDART – Street Art Festival 2022: UTOPIA

22 august – 15 septembrie 2022

ZIDART – STREET ART FESTIVAL EXTINDE GALERIA DE ARTĂ STRADALĂ A ORAȘULUI BACĂU CU 11 NOI PICTURI MURALE DE MARI PROPORȚII. ARTIȘTI DIN MEXIC, PORTUGALIA, FRANȚA BELGIA, UCRAINA ȘI ROMÂNIA PARTICIPĂ LA CEA DE-A CINCEA EDIȚIE A FESTIVALULUI.

 

Pe 22 august, ZIDART a dat startul celei de-a cincea ediții a festivalului de artă urbană băcăuan. Galeria de artă stradală a orașului se va extinde anul acesta în cartierul Nord prin implementarea a unsprezece noi lucrări de mari proporții. Misiunea de a “umple orașul de culoare” este mai aproape de a fi îndeplinită prin integrarea acestei zone importante în circuitul urban al picturilor murale. 

 

Între 22 august și 15 septembrie 2022, evenimentul organizat de Asociația Ingenious Drama va găzdui 11 artiști, români și internaționali, selectați în urma concursului de propuneri. Aceștia vor realiza o serie de picturi murale ilustrând tema ultimei ediții: UTOPIA. 

 

Timp de trei săptămâni iubitorii de artă și de frumos, pasionații de cultură precum și trecătorii curioși vor putea urmări procesul fascinant prin care viziunile artiștilor prind viață sub forma unor impresionante povești vizuale ce transformă griul vast al pereților urbani în spații expoziționale.  

 

ARTIȘTI

UTOPIA, cea de-a cincea ediție a festivalului de artă urbană ZIDART, a captat mai mult ca niciodată atenția artiștilor din întreaga lume. Din cele 178 de idei, propuse de 153 de artiști, mai bine de 100 au venit din afara țării și chiar de peste ocean. În urma procesului de jurizare au fost selectate 11 propuneri semnate de artiști din Mexic, Portugalia, Franța, Belgia, Ucraina și România. Ei sunt vizionarii a căror idei vor transforma peisajele urbane anoste și vor stârni imaginația întregului colectiv:

 

Jacqueline de Montaigne (Portugalia)

Sr Papa Chango (Mexic / Germania)

Meri the Zu (România)

Gijs Vanhee (Belgia)

Wanda Hutira (România)

Anna Conda (Franța)

Diana Diaconu (România)

Alexandra Lincu (România)

Andrei Tonița (România)

Daria Minina (Ucraina)

Ronin (România)

 

UTOPIA

Fiecare ediție ZIDART – Street Art Festival are o temă centrală, menită să ghideze demersurile artistice și să propună totodată un subiect de reflecție pentru întreaga comunitate. Tu la ce lume visezi? 

UTOPIA, tema acestei ediții, a apărut pe fondul unei nevoi de detașare de la ciclul nesfârșit de proiecții sumbre asupra viitorului. Trecem printr-o perioadă în care se suprapun mai multe crize. Acestea au potențialul de a ne destabiliza dar și pe acela de a ne motiva să căutăm și să demarăm schimbări sistemice care să ne aducă mai aproape de o versiune a realității pe care ne-o dorim. Utopiile sunt proiecțiile unor minți care pot duce lumea acolo unde o visăm și sunt primul pas către progres.

 

Ce propunem este un moment de respiro și o reconectare cu idealismul creativității inocente, însușire definitorie a umanității, a cărui scop fundamental este acela de a căuta soluții care să ne aducă mai aproape de echilibru dinamic și de fericire.

 

COMUNITATE

 

Este nevoie de o întreagă comunitate pentru ca un festival de artă urbană să se întâmple. De la susținerea din partea locuitorilor orașului și cooperarea din partea autorităților, până la munca, entuziasmul și implicarea echipei și a tinerilor voluntari care încep treaba din culise cu luni bune înainte ca eforturile depuse să înceapă să prindă viață, fiecare membru al comunității oferă într-un fel sau altul o mică sau mai mare contribuție. 

 

Acesta este poate cel mai important efect pe care ZIDART îl generează, faptul că aduce membri din toate palierele societății laolaltă, cooperând pentru un scop comun. Aceasta este de fapt magia artei stradale, este un demers participativ al cărui implementare necesită colaborarea întregului colectiv și al cărui rezultate sunt adresate tuturor cetățenilor.

 

De-a lungul celor 5 ani de activitate ZIDART – Street Art Festival a reușit să cultive în rândul comunității un simț al identității colective și al apartenenței confirmând premisa de la care a pornit totul, aceea că arta îi poate aduce pe oameni laolaltă. 

 

ZIDART 

ZIDART – Street Art Festival este un proiect de regenerare urbană și socială prin intermediul artei stradale și a unor demersuri culturale adresate întregii societăți. Dedicat comunității, iubitorilor de frumos și creatorilor de street art în căutarea sufletului perete, festivalul a fost conceput din dorința de a crea o platformă pentru dialog social care să-i inspire pe oameni să fie prezenți în comunitate și să participe la viața culturală a orașului. 

 

5 ani, 33 de pereți, 46 de artiști, 6700 mp vopsiți, mai târziu festivalul a devenit un brand local vizibil pe plan internațional care dezvoltă constant, alături de comunitate, un simț al identității și apartenenței stimulând un dialog activ în privința valorilor sociale și a integrării în contextul global.

 

“ZIDART înseamnă comunitate, cooperare și visare. Arta poate crea un spațiu sigur și deschis pentru dialog colectiv și pentru idei îndrăznețe, documentând în același timp diversitatea și nuanțele experienței umane. Puterea artei constă în candoarea filtrului prin care aceasta reflectă realitățile lumii în care trăim. Atunci când privești o lucrare de artă poți suspenda pentru câteva momente constrângerile lumii materiale și a pragmatismului cotidian, pentru a pătrunde în lumea ideilor și a te conecta cu sinele regăsindu-te in limbajul universal al trăirilor umane.” Iulia Enăchescu – coordonator comunicare și relații publice ZIDART.

 

SPONSORI ȘI PARTENERI

Implementarea proiectului ZIDART – Street Art Festival este posibilă datorită susținerii oferite de sponsori: Parteneri: Mastef Trans, Fiald, Asociația Agricola, Brecht AG, C&C Residence Hotel, Alex Catering Group, Mau Cafe, Romtexim, Migos Pizza, San Marco Bacău, Europe Direct Bacău; parteneri: Federația Tinerilor din Bacău, Montana Cans – Official Festival Can și parteneri media: I Love Bacău, Bacau.net, Frecvența 77, Radio Easy Bacău, Deșteptarea, Jurnal FM.

 

Vă așteptăm în perioada 22 August – 15 Septembrie 2021, în Bacău, pentru a descoperi procesul prin care picturile murale prind viață și a participa la evenimentele tematice adresate publicului larg.